Η Τριπολιτσά, πρωτεύουσα της Πελοποννήσου και η πιο κεντρική πόλη της χερσονήσου, είναι χτισμένη σε απόσταση κάποιων μιλίων από την αρχαία Μαντινεία, ακόμα πιο κοντά στα ερείπια της Τεγέας […] Την προστατεύουν τείχη ύψους δεκατεσσάρων ποδιών και πλαισιώνεται από πύργους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι εξοπλισμένοι με κανόνια. Αυτοί οι προμαχώνες, οι οποίοι εκτείνονται σε μήκος χιλίων ενενήντα γαλλικών μέτρων, έχουν πάχος μόλις είκοσι οκτώ ιντσών στο υψηλότερο τμήμα τους. Το πάχος αυτό όμως διπλασιάζεται από μια εσωτερική οικοδομική κάλυψη, ύψους εννέα ποδιών. Στη θέση δεσπόζει ένα μικρό φρούριο, στο οποίο δόθηκε μεγαλόψυχα η ονομασία της ακρόπολης, και το οποίο υψώνεται στην άκρη και στο εσωτερικό των τειχών.
Από τις θέσεις που κατελάμβανε το ελληνικό στρατόπεδο, η Τριπολιτσά, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, προσφέρει θέα σε εντυπωσιακή αντίθεση με την τεράστια και καμένη πεδιάδα που την περιβάλλει. Στα διάσπαρτα κενά του περιβόλου της, έβλεπες πολλές σκηνές που το πράσινο χρώμα τους, συγχεόταν με το πράσινο των συστάδων δέντρων, ανάμεσα στα οποία πρόβαλαν τολμηροί μιναρέδες και μεγαλοπρεπείς θόλοι των τζαμιών. […]
Για να εκμεταλλευτούν το ιππικό τους, οι πολιορκημένοι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αναλάβουν στρατιωτική δράση σε πεδιάδα. Ενώ οι Έλληνες αρκούνταν να τους παρενοχλούν συνεχώς στις εξόδους τους, απέφευγαν τις συντονισμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις, τους εμπόδιζαν να ανεφοδιαστούν με τρόφιμα και περίμεναν να επέλθει η καταστροφή τους από το πέρασμα του χρόνου, τις ασθένειες και την πείνα. Αυτό ήταν το σχέδιο που είχε ακολουθηθεί μέχρι την ώρα που φτάσαμε.
Ωστόσο, ήταν πιθανό αυτός ο αποκλεισμός να διαρκούσε ακόμα πιο πολύ και να έφτανε βοήθεια για τους Τούρκους. Πολλοί πάντως επιτακτικοί λόγοι θα συνηγηορούσαν στην πτώση αυτής της τοποθεσίας πριν από τις βροχές της ισημερίας, και ειδικά πριν από το χειμώνα, επειδή η πεδιάδα της Τριπολιτσάς βρίσκεται σε υψόμετρο και τα βουνά που την περιβάλλουν καλύπτονται με χιόνι πολύ νωρίς˙το κρύο δεν είναι τόσο έντονο σε αυτή την εποχή όσο αφόρητη είναι η ζέστη το καλοκαίρι.
Maxime Raybaud, Απομνημονεύματα από την Ελλάδα, Τόμος Πρώτος, μετάφραση Παναγιώτα Σαράφη, επιμέλεια-διορθώσεις Παναγιώτα Παναρίτη, Φιλελληνική Σειρά αρ. 10, Αθήνα, Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, 2020, σ. 233-236.
Τίτλος πρωτοτύπου: Mémoirs sur la Grèce pour servir à l’histoire de la guerre de l’indépendance, accompagnés de plans topographiques, par Maxime Raybaud, ancien officier supérieur au corps des philhellènes et aide-de camp du président du pouvoir exécutif du gouvernement grec; Avec une introduction historique par Alph. Rabbe, Παρίσι, Tournachon-Molin Libraire, 1824-1825.