Φτάσαμε στη συνέχεια στον κάμπο της Τριπολιτσάς και ύστερα από μια ώρα εισήλθαμε στην πόλη.
Η Τριπολιτσά είναι χτισμένη σε ένα οροπέδιο, το οποίο το καλοκαίρι πλήττεται από ξηρασία και τον χειμώνα από αρκετά σφοδρό παγετό και περιβάλλεται ολόγυρα από ψηλούς, σχεδόν ολόγυμνους βράχους. Η ακρόπολη βρίσκεται στα πρανή ενός λόφου που δεσπόζει στην περιοχή, είναι μικρή και, όπως και η υπόλοιπη οχύρωση της πόλης-η οποία συνίσταται σε ένα τείχος εξοπλισμένο με πολεμίστρες καθώς και σε μικρούς κυκλοτερείς πύργους, χωρίς τάφρους-, ετοιμόρροπη: Στο οχυρό δεν έχουν απομείνει παρά ελάχιστα πυροβόλα, από τα οποία τα περισσότερα κείτονται διάσπαρτα καταγής χωρίς κιλλίβαντες. Μόνοι οι Τούρκοι θα μπορούσαν να θεωρήσουν αυτό το μέρος καλά οχυρωμένο και, πράγματι, αντιστάθηκαν εκεί, πέντε οκλόξληρους μήνες στους Έλληνες, οι οποίοι όμως δεν έχουν ιδέα από εφόρμηση σε οχυρά. Η πόλη είναι κακοχτισμένη, σε σχήμα τετραγώνου, γεμάτη βρομιές και άσχημες μυρωδιές. Από τα ερείπια της κοντινής και κάποτε τόσο ξεκουστής Τεγέας βρίσκει κανείς θραύσματα τοποθετημένη σε σιντριβάνια, τζαμιά και ιδιωτικά κτήρια.
Μετά την κατάκτηση αυτού του τόπου, ο οποίος υπέφερε πολύ από τον τελευταίο βομβαρδισμό (1821), η κυβέρνηση ασχολήθηκε με την ανέγερση μιας εκκλησίας μπροστά την πύλη που οδηγεί προς το Άργος, μέσα από την οποία οι Έλληνες προέλασαν νικηφόρα στην πόλη αφού προηγουμένως είχαν αναρριχηθεί στο αφρούρητο τείχος.
Adolph von Lϋbtow / Ludwing von Bollmann, Ο απελευθερωτικός αγώνας των Ελλήνων κατά το έτος 1822, μετάφραση Μαριάννα Χάλαρη, επιμέλεια-διορθώσεις Παναγιώτα Παναρίτη, Φιλελληνική Σειρά αρ. 5, Αθήνα, Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, 2020, σ. 45.
Τίτλος πρωτοτύπου: Der Hellenen Freiheitskampf im Jahre 1822. Aus dem Tagebuche des Herrn A. v. L., Kampfgenossen des Generals Grafen von Normann, bearbeitet von Ludwig von Bollmann, Βέρνη, bei E. A. Jenni, 1823.